Keväällä koettua

Muutosten koetellessa AKS:n toimintaa ehdittiin keväällä maistella 37 makkaraa, joista kotimaisia 27. Parhaana pidettiin Chef Wotkin’s Andalusia Chorizoa, joka sai 92 pistettä pitkään jatkuvasta maustaaan. Toiseksi ylsi Wurstin A-lk Grillimakkara ja kolmanneksi Liha-Iitin Hiittausgrilli. Ulkomaisista makkaroista paras oli virolainen UVIC Super Jahimehevorst, joka oli hyvin lihaisa, murea ja karkearakenteinen, mahdottomat läskiklimpit makkarassa! Jatkossa makkaroiden arvionnissa […]

Alkuvuoden antia

Vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana on maisteltu 24 makkaraa, joista 18  kotimaisia. Parhaaksi todettiin Pajuniemen Luomunakki, joka oli oikein tyypillinen nakki, saaden 89 pistettä. Siitä yhden pisteen päähän jäi saksalainen Wolf Original Nürnberger Rostbratwürste, jossa oli perinteistä Nürnbergiläistä makua. Kolmanneksi ylsi Perniön Juusto Paistinmakkara 86 pisteellä, siinä oli ehkä liikaakin juustoa. Vielä voi mainita neljänneksi […]

Lisää linkkejä

Sivuja on nyt hieman uudistettu, ja makkaralistauksiin on lisätty linkkejä. Esimerkiksi klikkaamalla makkaran nimeä uusimpien listauksessa saa näkyville kaikki makkaran testauskerrat ja arviot. Yksittäisen makkaran tiedoista löytyy linkki mm. ostopaikkaan ja valmistajaan, sekä arviossa kaikki sanat ovat aktiivisia, joten voit etsiä suoraan arvosteluja joissa esiintyy sama sana, esim. lihaisa. Kaikki nämä haut on voinut tehdä […]

Joulumakkarat

Joulun lähestyessä on taas joulumakkaroita testattu. Suomessahan joulumakkaraperinne on hieman päässyt välillä uupumaan, mutta on taas virkistynyt viime vuosina. Joulumakkarahan eroaa normaalista lähinnä mausteidensa avulla. Tämän vuoden testatuista makkaroista parhaaksi katsottiin Wurst Fennican Joulumakkara, joka on hyvin jouluisasti maustettu. Katso kaikki testatut joulumakkarat. Lue myös Niilon kolumni aiheesta!

Syksyn kootut maistelut

Syksyn aikana on maisteltu 49 makkaraa, joissa 29 kotimaisia. Parhaat löytyivät tällä kertaa naapurimaista, ykköseksi ylsi Wõro Ahjuvorstid Päikesekuivatatud Tomatitega, jossa on mm. aurinkokuivattuja tomaatteja. Seuraavat sijat menivätkin Ruotsiin, jossa Wurstmasterin Äkta Salsiccia oli kakkosena ja Ört och Viltgrill neljäntenä, väliin kolmanneksi tunki HK-Scanin Bratwurst. Ensimmäinen kotimainen löytyy siis viidenneltä sijalta, Makulihan Riistalenkki. Myös seuraava […]

ATRIA RAAKAMAKKARA VUODEN PARAS

ISO MAKKARATALO ENSI KERTAA YKKÖSENÄ Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsema paras kotimainen makkara vuodelta 2008 on Atria Oyj:n valmistama Raakamakkara. ”Sen kiinteä ja mehukas massa antoi hyvän suutuntuman jonka täydensi onnistunut mausteseos,.jälkimaku jää suuhun pyörähtelemään mukavasti”, toteaa puheenjohtaja Jyri Jämsä. Ensimmäistä kertaa kisan historiassa ison valmistajan makkara päihitti pienvalmistajien tuotteet. Kakkossijan jakoivat 93 pisteellä Tilasteurastamo […]

Kesän makuja

Kesä- ja heinäkuussa saatiin arvosteltua vain 21 makkaraa, erilaisten teknisten ongelmien vaivatessa. Tärkeimmät uutuudet on kuitenkin saatu läpikäytyä, ja parhaimmaksi päätyi  Tilateurastamo Ikosen Pippurigrillimakkara 93 pisteellä. Se todettiin lihaisaksi ja vaikka pippuri tuntuu heti alusta asti voimakkaana niin maku on sopusuhtainen ja jatkuu pitkään viimeisen puraisun jälkeenkin, ei tarvitse sinappeja tai muita lisukkeita! Toiseksi parhaaksi […]

Grillaustaistelu

AKS:n aktiivijäsenet Niilo ja Ilkka ottivat yhteen kaasu-tai hiiligrillin paremmuudesta. Koeobjekteina oli makkaraa, kyljyksiä, kalaa ja broileria sekä vihanneksia. Lue lopputulos tästä !

Kevään uutuuksia

Kesäkauden lähestyessä uutuuksia on ilmestynyt kauppojen tiskeille, ja ensimmäiset ovat ehtineet testeihinkin. Huhti-ja toukokuun aikana arvioitiin 20 kotimaista ja 9 ulkomaista makkaraa. Suomalaisista ykköseksi ylsi Lihaniekan Savupekonilenkki 89 pisteellä, Tapola vei kakkos-ja kolmossijat Maistuva Krakovanmakkaralla ja Parrillat Aurellalla, molemmat saivat 86 pistettä. Ulkomaisista kärkeen nousi virolainen Max&Moritz Peened Grillvorstike 94 pisteellä. AS Vastse-Kuuste Lihatööstusin valmistama […]

Talven tiristetyt

Maaliskuun loppuun mennessä on kevätkauden makkaroita arvosteltu 42 kappaletta, joista kotimaisia 22. Parhaaksi arvioitiin Atrian Wilhelm Raakamakkara, joka sai mahtavat 94 pistettä. Se esikypsytettiin keittämällä, erityisesti miellytti että bratwurstimaiset mausteet olivat selkeästi erotettavissa mutteivät kuitenkaan olleet etualalla varastamassa showta. Toiseksi jäi Hakalan Premiun Class Bratwursti, saaden 92 pistettä,joka natisee hampaissa kuin hyvän bratwurstin tuleekin ja […]