Makkara ja sinappi – siinä lyömätön yhdistelmä. Mutta käytetäänkö sinappia pelkästään peittämään makkaran makua, joskus ainakin tuntuu siltä? Vai voisiko sinappi tuoda esille makkaran mainioita makuja?
Sinappi on armollinen ystävä eräille halvemman hintaluokan, joskus myös kalliimmillekin makkaroille, peittäen onnistuneesti makkarasta liiallisen rasvan ja suolan, ja joskus myös suorastaan epämiellyttävät maut. Samoin sinappi onnistuneesti antaa makua lihaisiin, mutta täysin maustamattomiin makkaroihin.
Minkälaista sinappia makkaroiden höysteeksi tulisi sitten käyttää? Makuasioista ei tunnetusti voi kiistellä, mutta erilaisia makkaroita ja sinappeja jokusen maistaneena voin todeta sen, että esimerkiksi suomalaisille vähämausteisille lenkkimakkaroille sopii parhaiten mieto sinappi. Vastaavasti väkevää sinappia käytetään voimakkaammin maustetuille makkaroille, joissa mieto ei edes maistuisi mieltään.
Suomesta kaupan hyllyiltä ei löydä kovinkaan vahvasti maustettuja sinappeja. Vahvaksi ja voimakkaaksi mainostetut sinapit tuntuvat suussa sangen miedoilta. Onneksi heimoveljiltä sitä saa: virolainen kange (vahva) sinappi. Tosin tämänkin saatavuus on viime aikoina ollut heikentynyt, ikäänkuin tämä herkku olisi kadonnut kokonaan! Toivottavasti on kyse vain tilapäisestä katkoksesta tuottajilta kauppaan.
Jos kaupan sinapit eivät tyydytä, niin tämän ongelman saa ratkaistuksi helposti tekemällä itse oman sinappinsa. Tarvitaan vain sinappijauhetta ja vettä. Mausteet omaan sinappiinsa voi valita jokainen oman makunsa ja mieltymyksensä mukaan – hunajaa, konjakkia, madeiraa, sherryä – tuloksena joko mietoa tai tulista sinappia makkaraa ja muita ruokia höystämään.
Eräät asiat eivät tunnu muuttuvan. Tämä näkyy siinä, että Suomen eniten myyty sinappi edelleen on Turun Sinappi, nyttemmin Upsalassa valmistettuna. Toki sen markkinaosuus myytävistä sinapeista on laskenut jonkin verran. Monia uusia kotimaisia ”alkuperäisellä turkulaisellla” reseptillä valmistettuja sinappeja on tullut kaupan hyllyille kilpailemaan ostajien suosiosta. Aika sitten näyttää kuka sinappimarkkinoiden valtias on.
Herkullisia hetkiä kaikille makkaran ystäville, sinapin kera tai sitten ilman sinappia. Kukin saa vapaasti päättää kuinka herkkunsa nauttii.
Tämän kuun kommentaattori
Ari Teräväinen,
AKS:n perustajäseniä