20-VUOTIAS AKS VALITSI PARHAAT MAKKARAT JA KUNNIAJÄSENIÄ
Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsema paras kotimainen makkara vuodelta 2011 on hämäläisen Saarioinen Oy:n valmistama GrilliWurst Yrtti-Bratwurst tuoremakkara. ”Miellyttävä tuoksu, karkea rakenne, yrttiä esillä jo paljaallakin silmällä, ja sopivat mausteet vaikuttavat paljon.” toteaa puheenjohtaja Jyri Jämsä. Kakkossijalle ylsi Kivikylän Kotipalvaamon Saksalaistyyppinen Bratwurst joka on ”perinteinen brade, lievästi maksamakkaramainen maku” ja kolmossijalle Järvi-Suomen Portin Ukkopekka Bratwursti jossa ”pippuri kihelmöi poskissa jättäen voimakkaan jälkimaun suuhun”. Lisäksi kunniamaininta annetaan Perniön Liha Oy:n valmistamalla Helsingin Makkaratehtaan Joulumakkaralle, jonka uudistettu resepti on erittäin onnistunut, ”kaneli tuntuu tuoksussa ja maussa, sinappi tarpeeton”
Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita jo 20 vuoden ajan ja kokoontunut yli tuhat kertaa arviointi-istuntoihin. Tämän maistelukauden aikana arvioitiin kaiken kaikkiaan 151 makkaraa, joista 90 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia. Kaiken kaikkiaan tiedot löytyvät jo 3244 makkarasta, joista
noin tuhatta on maisteltu useamman kuin yhden kerran. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet lähikaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuudet pyritään maistelemaan. Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja
kuoren rapeutta Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2010-31.8.2011:
Tuote |
Valmistaja |
yht |
Arvio |
|
|
Saarioisen Grilliwurst Yrtti Bratwurst |
Saarioinen Oy, Järvensivuntie 1, PL 108 33101 Tampere Puh. (03) 244 7111 |
95 |
Miellyttävä tuoksu, karkea rakenne, yrttiä esillä, puruvastus sopiva, rapsahtava kaunis kuori. Pysyvä ja pitkä suuntäyteinen jälkimaku. Lihaisa, käsityömakkaramainen |
||
Kivikylän Bratwurst Saksalaistyyppinen |
Kivikylän Kotipalvaamo, Palvarinkatu 10 32700 Huittinen puh: 02-5607500 |
94 |
Yrttejä, perinteinen brade, lievästi maksamakkaramainen maku, napakka, suutuntuma miellyttävä, jälkimaku miellyttävä, onnistunut kokonaisuus, lisääkin menisi. |
||
Portti Ukkopekka Bratwursti |
Järvi-Suomen Portti Oy, PL 343, 50101 Mikkeli Vaihde 020 759 2200 |
92 |
Vaatii lieden lämpöä tai sähköparilaa / grilliä, tiukka rakenne, pippuri kihelmöi poskissa jättäen voimakkaan jälkimaun suuhun, lihaa on ja pikkuisen inkiväärinkin makua havaittavissa. |
AKS valitsee parhaan uutuusmakkaran nyt 12. kertaa. Aiempia voittajia:
· 2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
· 2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
· 2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
· 2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
· 2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
· 2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
· 2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
· 2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
· 2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
· 2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
· 2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Juhlan kunniaksi on valittu seuran historian ensimmäiset kunniajäsenet. ”Nämä valitut henkilöt ovat kaikki toimineet pitkään suomalaisen lihanjalostusteollisuuden piirissä ja ovat olleet erittäin aktiivisia uusien makkaramakujen tuottamisessa”, toteaa AKS:n kunniapuheenjohtaja Risto Pappinen.
Valitut kunniajäsenet ovat:
1. Veijo Votkin
Veijo Votkin perusti Lihatukku Veijo Votkin Oy:n 1978 ja on kasvattanut siitä monipuolisen ruokatalon Helsingin Sörnäisiin. Vuodesta 2000 alkaen tuotteita on ollut saatavana myös omasta tehtaanmyymälästä. Makkaroiden tuotekehittelyssä Votkin on ollut aktiivinen ideoija.
AKS on valinnut Votkin makkarat kahdesti vuoden parhaaksi, 2000 sekä 2004, ja useana vuonna niitä on ollut kärkikolmikossa.
2. Martti Puustinen
Martti Puustinen perusti Karelian Lihajaloste Oy:n 1990 Pohjois-Karjalaan, Joensuun kupeelle Ylämyllylle, ja se tuottaa erilaisia lihajalosteita sekä pizzatuotteita. Tehtaan tuhouduttua lähes täysin tulipalossa 2006 se jälleenrakennettiin ja toimii taas lähes tuplateholla. Puustinen on tuottanut monia mielenkiintoisia makkaramakuja maisteltavaksi, mm. parhaaksi makkaraksi valitun Hirvibalkanin vuonna 2002.
3. Jussi Ali-Lekkala
Jussi Ali-Lekkala vastaa tammelalaisen Makuliha Oy:n tuotekehityksestä ja on ollut mukana kehittämässä perheyhtiötä vanhempiensa sekä siskonsa kanssa. Makuliha tuotteet ovat saaneet tunnustusta useissa Makkaramestari-kilpailuissa ja AKS on valinnut kahdesti, 2001 ja 2010, Makulihan makkaran vuoden parhaaksi.
Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.
Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut 3244 makkaraa 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta.