Jalopätkä Punkalaitumelta paras
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat pisteet sai grillimakkarasarjan voittaja, Metsärannan Liha Oy:n valmistama Jalopätkä. Metsärannan Liha on vuonna 1995 perustettu lähiruokaan keskittyvä valmistaja Punkalaitumelta.
”Makua tuntuu paljon, jälkipolttoa reilusti, oikein valloittava makkara!”, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.
Korkeimmat pisteet omissa luokissaan saaneet kuusi makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n XXVIII vuosijuhlan yhteydessä 21. syyskuuta.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2018 – 31.8.2019:
A-lk grillimakkarat | ||
Jalopätkä/ Metsärannan Liha, Punkalaidun | 95 | Makua tuntuu paljon, pippuria, ja jalopeno valtaa alaa, mausteet runsaat, mehukas kuorikin hyvä jälkipolttoa reilusti, mutta vain tarpeeksi, oikein valloittava makkara, kapsaisiinin määrä just jetsulleen. |
Raakamakkarat | ||
Portermakkara / Kotkan Lihamestarit Oy | 94 | Maukas, kuori hyvä, makkara pysy hyvin kasassa, lihapataankin sopiva mausteyhdistelmä tai -lisä makkarassa, lihaisa, pippureita maussa, pieni suolalisä voisi parantaa entisestään, sopisi vaikka tapasmakkaraksi, maltillinen mausteutus, anna jäähtyä hiukan ennen nautintaa. |
B-lk ryynimakkarat | ||
Gluteeniton Palvarin Ryynimakkara/
Kivikylän Kotipalvaamo Oy, Huittinen |
92 | Tiukka massa, liianko, ohra korvattu jollain pienemmällä ryynillä, rasvaa mukavasti, aluksi kuivakka, voisi olla jonkun mehukkaan rinnalla, maku oikein miellyttävä, jälkimaku parasta makkarassa, jotain uutta ryynäririntamalla! |
A-lk nakkimakkarat | ||
Savuinen Mustapippurinakki/ Harjun Makkaratehdas Oy, Helsinki | 92 | Lihaisa, rankka rakenne nakiksi, läskiä, lihabiittejä, pippurina, mausteet osuneet kohdalleen, itäeurooppalaisen makkaraperinteen edustaja, jakaa mielipiteitä, mutta suurimmalle osalle varmasti maistuu jos ole makkarapoliittisia katsantokantoja kuvitellun terveellisyyden suhteen. |
A-lk lenkkimakkarat | ||
Juhlalenkki/ Veljekset Mattila Oy, Ylöjärvi | 90 | Pippuri erottuu, onnistunut miellyttävä mausteutus joulun tai muun juhlan hengessä, tämän makkaran tahtiin tanssii tontut, hipsun hapsun tipe tipe tap, aiheuttaa lievää kuumotusta poskissa, vaikka tasainen massa suutuntuma hyvä. |
A-lk erikoismakkarat | ||
Argentiinalainen Salchicha/T:mi Etelän Tasanko, Espoo | 90 | Makeahko, massa hyvä, sopiva puruvastus, läskiä sekä sulaneessa tilassa että kiinteässä muodossa, karkea rakenne, hyvä lihanlähde. pippuria mukana, kiitettävät ja riittävät mausteet. |
Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 949 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2018 – 31.8.2019) aikana pidetyissä 22 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 146 makkaraa, joista 119 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken. Tiedot löytyvät 4548 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.
AKS valitsee parhaat uutuusmakkarat nyt 20. kertaa.
Aiempia vuoden parhaita:
- 2018: HK Maakarit® Livornon Luigi, HKScan Finland Oy
- 2017: Brunssinakki, Yrjö Wigren Oy, Tampere
- 2016: Valkosipuli-Yrttimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
- 2015: All Natural Bratwurst, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari
- 2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo
- 2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
- 2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas
- 2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy
- 2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
- 2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
- 2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
- 2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
- 2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
- 2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
- 2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
- 2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
- 2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
- 2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
- 2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 35 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.