ISO MAKKARATALO ENSI KERTAA YKKÖSENÄ

Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsema paras kotimainen makkara vuodelta 2008 on Atria Oyj:n valmistama Raakamakkara. ”Sen kiinteä ja mehukas massa antoi hyvän suutuntuman jonka täydensi onnistunut mausteseos,.jälkimaku jää suuhun pyörähtelemään mukavasti”, toteaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.

Ensimmäistä kertaa kisan historiassa ison valmistajan makkara päihitti pienvalmistajien tuotteet.
Kakkossijan jakoivat 93 pisteellä Tilasteurastamo Ikosen Pippurigrillimakkara. ja Kivikylän Kotipalvaamon Bratwursti.

Makkarat on arvioitu viimeksi kuluneen vuoden aikana AKS:n istunnoissa. Maistelukauden aikana arvioitiin kaikenkaikkiaan 159 makkaraa, joista 91 oli kotimaisia uutuuksia. Makkarat seuran jäsenet ovat hankkineet lähikaupoista kautta maan.

Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta.  Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.

Tämän vuosittain jaettavan huomionosoituksen tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.

Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2007-31.8.2008:

TUOTE Valmistaja/LISÄTIETOJA YHT ARVIO
Raakamakkara Atria Oyj
Lapuantie 594, Nurmo
PL 900, 60060 ATRIA
Puh. 020 472 8111
94 Esikypsytetty keittämällä, tuoksui miellyttävälle,
massa karkea, kiinteä ja mehukas, pehmeä
suuntäyttävä maku, suutuntuma hyvä,, mausteet
selkeästi erotettavissa mutteivat kuitenkaan olleet
etualalla, jälkimaku jää suuhun pyörähtelemään
mukavasti.
Ikosen
Pippurigrillimakkara
Tilateurastamo Ikonen,
Rikkiläntie 830
54330 Simola,
puh. 05-4149650
93 Lihaisa, pippuri tuntuu heti alusta asti voimakkaana,
tasapainoinen ja sopusuhtainen maku täyttää suun ja
jatkuu pitkään viimeisen puraisun jälkeenkin, makkara
ei tarvitse sinappeja tai muita lisukkeita!
Kivikylän Bratwursti Kivikylän Kotipalvaamo,
Huiluntie 125
27230 Lappi
puh: 02-8260905
93 Aito ja herkullinen bratwursti, hiukan poikkeavanmakuinen
paksuhko mutta suutuntuma hyvä, rasvapitoisuus
sopiva, mausteiden runsautta, hyvä jälkimaku.

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on
makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta.
AKS valitsee parhaan uutuusmakkaran nyt yhdeksättä kertaa. Aiempia voittajia:
• 2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
• 2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
• 2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
• 2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
• 2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
• 2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
• 2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
• 2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut 2830 makkaraa 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.

PDF , 69 kB

Lisätietoja:
AKS r.y.: Puheenjohtaja Jyri Jämsä, puh. 050 558 7894

Jyri Jämsä ja Janne Kupi

AKS:n puheenjohtaja Jyri Jämsä ja Atrian tuotepäällikkö Janne Kupi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *