Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsema paras uusi kotimainen makkara on sipoolaisen Pajuniemi Oy:n valmistama Bratwurst. Se on kokonaisuudessaan hyvin mietitty paketti, mausteita löytyy mukavasti ja rakenne on napakka, karkealla kutterilla jauhettu. Kakkossijalle sijoittui HK-Ruokatalo Oy:n Kabanossi® Grillibalkan Chili-sinihomejuusto. Pronssisijalle nousi tammelalaisen Makuliha Oy:n Kevyt Kesämies saaden 17 pistettä.
Makkarat on arvioitu viimeksi kuluneen vuoden aikana AKS:n istunnoissa. Maistelukauden aikana arvoitiin kaikenkaikkiaan 69 kotimaista uutuusmakkaraa, jotka seuran jäsenet ovat hankkineet kautta maan. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 20 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäon sekä hinta/laatusuhteen kesken.
Tämän vuosittain jaettavan huomionosoituksen tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa. Kärkeen sijoittuneet ovat pieniä, paikallisia lihanvalmistajia, joiden valttikorttina on tuotteiden korkea laatu ja hyvä maku.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2006-31.8.2007:
TUOTE | VALMISTAJA/ LISÄTIETOJA | YHT | ARVIO |
Pajuniemen Bratwursti | Pajuniemi Oy, toimitusjohtaja Arto Jokinen, puh. 040 581 1192 | 17½ | Erittäin napakka, rakenne karkea, pippuria runsaasti, kiva maku, maku pyörii poskien kautta kielen päälle, jälkimaku todella mukava, tulee ryppäinä aaltoillen, paketti pysyy kasassa. |
HK Kabanossi® Grillibalkan Chili-sinihomejuusto | HK-Ruokatalo Oy, markkinointipäällikkö Kim Lindholm, puh 010 570 2216 | 17½ | Sinihomejuustoa havaittavissa, helposti tummuva ja palava pinta, kylmänä ei maistunut miltään, juusto selkeästi erossa muusta massasta, chili peittää juuston maun kokonaan, jälkimaussa chili hohkaa suussa, makkarassa luonnetta. |
Makulihan Kevyt Kesämies | Makuliha Oy, toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala-Toivo, puh. 03-4249 250 | 17 | Karkea massa, hyvä syötävyys, lihaisan oloinen, kuori syötävä paksuudesta huolimatta, lieneekö ajateltu hyvää grillattavuutta? Chiliä jälkimaussa, joka pitkä ja voimistuva, makkara jää mieleen. Mehevä vaikka rasvaa vain 11%. |
makkarat pystyyn