ERIKOISET JA JUUSTOISET MAUT VAHVOILLA
HUNAJAINEN VUOHENJUUSTOMAKKARA VUODEN PARAS
Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsema paras kotimainen makkara vuodelta 2010 on hämäläisen Makuliha Oy:n valmistama Hunajainen Vuohenjuustomakkara. ”Makkara joka tekee vegaanista lihansyöjän ja raittiista juopon” toteaa puheenjohtaja Jyri Jämsä. Kakkos-ja kolmossija menivät saman valmistajan makkaroille: Lihatukku Veijo Votkinin Kaurisnakki ja Salamigrilleri.
Makkarat on arvioitu viimeksi kuluneen vuoden aikana AKS:n istunnoissa. Maistelukauden aikana arvioitiin kaikenkaikkiaan 81 koti-ja ulkomaista makkaraa, joista 60 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet lähikaupoista kautta maan. Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.
Tämä on 11. kerta kun valinta on tehty, ja voittajat ovat olleet hyvin erityyppisiä makkaroita. Tämän vuosittain jaettavan huomionosoituksen tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2009-31.8.2010:
TUOTE |
Tuote |
yht |
Arvio |
|
Hunajainen Vuohenjuustomakkara |
Makuliha Oy, Tammela , toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala-Toivo GSM 0400 485 392 |
98 |
Mehevä ja muheva, tosi napakka, kiinteän lihaisa, selkeästi jo ulkonäkö antaa odottaa paljon, ”mininakki”, maku tulee esille huimasti lämmityksessä, mukana pippuri, juustoinen jälkimaku, pitkä jälkimaku on mahtava! |
|
Chef Wotkin’s Kaurisnakki |
Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki toimitusjohtaja Veijo Votkin, GSM 0400 195 777 |
95 |
Lihan makua, makua ja lihaa, hyvin lihaisa, jämäkkä rakenne. Tekokuori mutta syötävä, joku sulavampi juuston maku, pehmeä pyöreä jälkimaku. |
|
Chef Wotkin’s Salamigrilleri |
Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki |
92 |
Todella karkea rakenne, rouhea rakenne, seassa rouheena kestomakkaraa, mehukas, virolaisen tietotaidon tuotetta, jää rasvainen jälkimaku suuhun, rasvaa ja lihanesteitä kertyy, pitkä voimakas pippurinen jälkimaku. |
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. AKS valitsee parhaan uutuusmakkaran nyt 11. kertaa. Aiempia voittajia:
· 2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
· 2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
· 2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
· 2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
· 2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
· 2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
· 2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
· 2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
· 2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
· 2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut 3086 makkaraa 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.