Tuoremakkarat menestyksekkäitä, hopeasija jaettiin neljän kesken
PALERMO VUODEN PARAS UUSI KOTIMAINEN MAKKARA Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsema paras uusi kotimainen makkara on espoolaisen Wurst Fennican valmistama Palermo. Sen voittoisina ominaisuuksina olivat onnistuneet, vaikkakin erittäin voimakkaat chilin ja valkosipulin maut. Myös kakkossija meni samalle valmistajalle;
Saunasta ja kiukaista
Makkara-arvosteluissamme on tärkeässä osassa sauna, mutta millaiset vaatimukset makkaran kypsennys asettaa saunalle ja kiukaalle? Olemme käyttäneet tietynlaista ympäristöä jo yli kymmenen vuotta. Nyt kuitenkin saunamme oli tullut siihen ikään, että ei siellä välillä toiminut mikään. Päätimme korjata taustajärjestöille ja samalla itsellemme uuden saunan. Varoja oli jo vuosia kerätty ja säästetty tähän tarkoitukseen.
Nakit ja muusit
”Bella donna, mamma mia! Alli mentti, tsau-au. Suomi-poika siihen, että heikun keikun. Tuplavotka, possun potka, herkut jotka maistuu, mutta myös: nakit ja muusi!” Pentti Oskari Kankaan Seitsemän seinähullua veljestä
Ryynimakkara
Aliarvostettu makkaralajike, jonka maine huonompana makkarana on omituinen. Jos katsotaan tarkemmin niiden valmistusaineita, huomio kiinnittyy ensimmäisenä rasvan määrään, joka on huomattavan alhainen, jopa 5%, yleisimmin kuitenkin 10-15% luokkaa. Useimmilla nk. kevytmakkaroilla on sama rasvaprosentti, mutta se johtuu eri syistä. Ryynimakkaroissa on nimensä mukaisesti käytetty ohrasuurimoita noin 20% painosta, mikä alentaa tietysti lihan ja rasvan määrää. […]
Kyrsää suuhun
Minä en syö makkaraa. Paitsi erikoistilaisuuksissa. Makkara on liian hyvää. Kaikkea hyvää nautin yleensä ylenmäärin, mikä aiheuttaa naisellisten muotojeni ylenmääräisen runsastumisen ja edesauttaa makkarankuorisyndrooman syntymistä.
Makkara kyytipoikana
Me arjen makkaranharrastajat voimme uskoa makkaran kuin makkaran sopivan kaiken ja kaikkien kanssa kaikkialla kaiken aikaa – paitsi ehkä sille entiselle heikkohermoiselle vegaanifeministille, josta se entinen syvähenkinen makkarahenkilö tapasi varoittaa.
SINAPPIA, SINAPPIA!
Makkara ja sinappi – siinä lyömätön yhdistelmä. Mutta käytetäänkö sinappia pelkästään peittämään makkaran makua, joskus ainakin tuntuu siltä? Vai voisiko sinappi tuoda esille makkaran mainioita makuja?
Makkaraa tuomitsemassa
Puhelin herättää kesäkuisena lauantaiaamuna kello 7. Mitä perk.. ai niin tänään pitäisi lähteä Tammelan Makkaramarkkinoille makkaratuomarin tehtäviin.
Makkara globalisaation puristuksessa
Makkara on monelle meistä osa perusravintoketjuamme. En tiedä, onko tehty tilastoa siitä, montako prosenttia suomalaisista syö makkaraa ja kuinka usein, mutta voisin kuvitella luvun olevan melko korkean ja korkeamman kuin lähinaapurimaissamme. Venäjällä elintaso ei ole vielä niin korkealla että siellä laajoilla kansankerroksilla olisi ollut tai olisi vieläkään varaa syödä makkaraa siinä määrin kuin me täällä […]
Miksi makkara maistuu hyvältä?
Makkara on pääasiassa lihaa ja rasvaa. Lihassa itsessään ei ole paljoa makua. Lisäaineita käytetään siksi, että saataisiin ylipäätään aikaiseksi meille tuttua makkaraa, pelkästä lihasta ja vedestä ei synny makkaraa. Makkarassa pitää olla myös mausteita ja suolaa. Teolliseen makkaraan lisätään myös fosfaatteja ja nitraatteja. Nitraatteja lisätään säilyvyyden pidentämiseksi. Fosfaatteja lisätään kuten suolaakin makkaramassan vedensitomiskyvyn parantamiseksi, proosallisesti […]