Gourmand World Cookbook Awards
’Maista, maista makkaraa’ on voittanut Suomen osakilpailun Gourmand World Cookbook Awards 2007 -kilpailun Best Single Subject Book -sarjassa ja jatkaa nyt kisassa Suomen edustajana muita maita vastaan! Loppukilpailu pidetään toukokuussa 2008. Aikaisempia voittajia sarjoissaan ovat olleet mm. Sara La Fountainin ’à la Sara’ vuonna 2006, Hans Välimäen ’Grillistä’ vuonna 2005 ja Jukka ja Päivi Sinivirran […]
Pisteytysjärjestelmää uudistettu
Marraskuun aikana olemme astettain siirtyneet uuteen pistejärjestelmään, jossa korkein yhteispistemäärä on 100. Tarkoitus olisi saada enemmän vaihtelua erityisesti ulkonäköpisteisiin. Nykyinen 0-20 asteikko korvataan uudella kertomalla se viidellä, näin vanhat pisteet on helppo muuntaa. Mausta annettaisiin siis 0-35 pistettä, ulkonäöstä 0-15 pistettä ja hinta/laatusuhteesta 0-50 pistettä jakautuen esimerkiksi seuraavasti:
Metsästyskauden makuja
Syksyn myötä on taas maisteltu uusia makkaroita, Koivikon Opetusteurastamon valmistama Koivikon Grilli (hyvin jalostettua lihaa!) niukasti parempana kuin Pajuniemen Luomunuotio (rehellisenoloinen makkara). Aivan näiden kannoilla tulevat Wurstin tekemä Pirkka Grillinakki ja Järvi-Suomen Portin UkkoPekka Grillibalkan. Ulkomaisista makkaroista kärjessä ovat saksalaiset Meister GmbH:n Rostbratwurst ja Meica GmbH:n Bratmaxe, molemmat hyvin maustettuja kunnon bratwursteja.
PAJUNIEMEN BRATWURST VUODEN PARAS UUTUUSMAKKARA
Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsema paras uusi kotimainen makkara on sipoolaisen Pajuniemi Oy:n valmistama Bratwurst. Se on kokonaisuudessaan hyvin mietitty paketti, mausteita löytyy mukavasti ja rakenne on napakka, karkealla kutterilla jauhettu. Kakkossijalle sijoittui HK-Ruokatalo Oy:n Kabanossi® Grillibalkan Chili-sinihomejuusto. Pronssisijalle nousi tammelalaisen Makuliha Oy:n Kevyt Kesämies saaden 17 pistettä. Makkarat on arvioitu viimeksi kuluneen vuoden aikana […]
Heinäkuun helmet makkaroista
Heinäkuu oli hektistä aikaa makkararintamalla, vaikkei sää grillaajille suosiollinen ollutkaan. Uutuuksista ulkomaista alkuperää oli 6 kappaletta ja 11 kotimaista. Kotimaisista parhaaksi todettiin Makulihan Kevyt Kesämies-grillimakkara 17 pisteellä, huolimatta korkeahkosta hinnasta. Sen sijaan Vatajan Herkuttelijan grillimakkara (9p) ei kirvoittanut arvostelijoilta ansiokkaita arvosteluja. Ulkomaisista makkaroista parhaat olivat tasapistein (16p) Alpengut Berner Würstel ja Rakveren Grillmeistri juustuga. Makkaroiden […]
Kesän kuumat ja pitkät
Kesäkuussa maisteltiin 18 kotimaista makkaraa, joista parhaalta AKS:laisten suussa maistuivat Chef Wotkin’s Lampurinnakki ja Korpelan Super Grillimakkara, molemmat saaden 16½ pistettä. Vain hivenen näistä jäivät Poutun TexMex-grillimakkara ja Perniön Lihan Gero Geick Yrttibratwursti 16 pisteellä.
Toukokuun testatut
Kesän lähestyessä kotimaisia uutuusmakkaroita alkaa taas tulvia kauppoihin, AKS:n testeihin näistä pääsi 12 kappaletta. Parhaimmaksi arvioitiin HK Kabanossi® Grillibalkan Chili-sinihomejuusto,vain pisteen päähän jäi Chef Wotkin’s Iltahiillosgrilleri. Ulkomaisista paras oli Woro Lambaliha Vorstike. Kesäkuun aikana koetamme saada loputkin uutuudet testattua!
’Maista maista makkaraa’ julkaistiin
Torstaina 26. huhtikuuta kokoontui joukko makkaranystäviä juhlistamaan ’Maista maista makkaraa’-kirjan julkistamista. Asiantuntijapaneeli MUHinoi ensin malliksi valitut makkarat – Poutun Ruisryynärin, HK:n Kabanossi Originalin ja Chef Wotkin’s Tsekkimakkaran, jonka jälkeen yleisökin pääsi harjoittamaan makkaran maistelua ja aistinvaraista arviointia.
Maaliskuun makkarat maisteltu
Maaliskuussa kiukaan yllä lämpeni ja kypsyi 14 makkaranäytettä, joista viisi oli uutuuksia. Kotimaisista uutuuksista miellyttävän yllätyksen tuotti Mattilan veljesten Miniryynäri! Se sai 17 pistettä. Ulkomaisten uutuuksien sarjassa jyräsi salamimakkara Itävallasta Loidl’n valmistama 16.5 pistettä arvostelussa saanut Knoblauchwürstl. Vanhoista tutuista Lidlin maahantuoma Dulano Bratwursti maistui edelleen testaajille ja sai 18 pistettä, ja kotimaisista Chef Wotkin’s Tsekkimakkara […]
Makkaraa helmikuussa..
Helmikuussa maisteltiin 13 erilaista makkaraa, niistä seitsemän oli Tallinnan tuliaisia Virosta. Useat olivat vanhoja tuttuja, mutta uusiakin mahtui mukaan. Parhat pisteet uusista makkaroista 17½ sai Ahjuvorst Virosta, siinä oli käytetty mukavasti villisian lihaa. Suomen uutuudet joutuivat tyytymään keskimääräisiin arvosteluihin. Suomalaisessa ja virolaisissa makkaroissa merkittävin ero on se että kotimaiset makkarat ovat vähäsuolaisia verrattuna naapurimaan makkaroihin, […]