Maatilavalmistajat voitokkaita, Atria ensi kertaa kärkikolmikossa
Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsema paras uusi kotimainen makkara on mikkeliläisen Maajussin Tilajalosteen valmistama Marskin Sauva. Se on kokonaisuudessa sopivan mausteinen, juustoa kuin myös pippuria löytyy ja rakenne on tiukka, karkealla kutterilla jauhettu. Kakkossijalle sijoittui Perniön Lihan Yönakki. Pronssisija jaettiin, iittiläinen Benjamin Ryynäri ja Atria Wilhelm Aito Balkan saivat molemmat 17 pistettä.
Makkarat on arvioitu viimeksi kuluneen vuoden aikana AKS:n istunnoissa. Maistelukauden aikana arvoitiin kaikenkaikkiaan 82 kotimaista uutuusmakkaraa, jotka seuran jäsenet ovat hankkineet kautta maan. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 20 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäon sekä hinta/laatusuhteen kesken.
Tämän vuosittain jaettavan huomionosoituksen tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa. Kärkeen sijoittuneet ovat pieniä, paikallisia lihanvalmistajia, joiden valttikorttina on tuotteiden korkea laatu ja hyvä maku.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2005-31.8.2006:
TUOTE |
VALMISTAJA/ LISÄTIETOJA |
YHT |
ARVIO |
|
Marskin Sauva |
Maajussin Tilajaloste/Juha ja Jaana Väänänen, puh. 0500 156321 Suojalammentie 13, Mikkeli |
17½ |
Tiukka rakenne, juustoa on (10%) kuin myö s pippuria, kuitenkin kokonaisuudessa sopivan mausteinen. Karkealla kutterilla jauhettu, mukava suutuntuma ja jälkimaku. |
|
Perniön Yönakki |
Perniön Liha/Rami Himanto, puh. 044 735 8813 Valimonkatu 4, Salo |
17½ |
Napsahtaa! Kuori -erittäin- hyvä, paljon lihaa eikä niin rasvainen kuin suurten tuottajien vastaavat esitykset, täyteisyyttä ehkä lisää kaipaisi tai massaa karkeammaksi. |
|
Benjamin Ryynäri |
Benjamin Maatila-Lihatori/Eila Eerola, puh. 0400 750 491 Iitintie 6, Kausala |
17 |
Kukkainen maku, rasvainen ryynäriksi, rasva jopu peittää makuja? Mausteseos yllättävä, kokonaisuus mukava, ottaa mielellään toisenkin palan, ei häiritseviä jälkimakuja, sopii myös grilliin! |
|
Wilhelm Aito Balkan |
Atria Oyj/markkinointijohtaja Pasi Luostarinen, puh. (06) 416 8485 Lapuantie 594, Nurmo |
17 |
Lihaisa, lievämausteinen. Suutuntuma oikein mukava. Hyvä kuori, joka sopii varmasti grilliin. Mausteet tasapainoiset. Jälkimaussakin tuntuu vielä mukavasti. |
Makkara oli liian löysä: en saantut pideltyä siitä kunnolla kiinni. Maistui liikaa planktonilta, ja makkara nuljusi suussa epämääräisesti. En osta enää mitään.