Puhelin herättää kesäkuisena lauantaiaamuna kello 7. Mitä perk.. ai niin tänään pitäisi lähteä Tammelan Makkaramarkkinoille makkaratuomarin tehtäviin.

Koukkaan hakemaan Risto I. Pappisen, AKS:n varapuheenjohtajan, tuon miehen, joka tunnistaa makkaroista jokaisen yksittäisenkin mausteen. RIP on makkaravertailujen vakiojäsen, itse liikun enemmän harrastepohjalla. Opiskeluaikoina laiskan opiskelijanrentun ateria oli usein nakit tai makkara. Helppoa ja hyvää ja nopeasti. Tuolloin liikuin kyllä enemmän perinteisellä popsinakki ja hookooblöö-linjalla.

Automatka Tammelaan Forssan viereen vie vajaat 2 tuntia. Täälläpäin tulee käytyä lähinnä näillä Makkaramarkkinoilla, jotka ovat Tammelassa jo perinne. Markkinoilla ovat hyvin edustettuina sekä paikalliset että valtakunnalliset valmistajat. Kunnantalolla kunnan miehet ovat vastassa ja ohjaavat muiden tuomarien joukkoon. Raati koostuu kahdeksasta makkaran ystävästä, joista osa on liha-alan ammattilaisia: keittiömestareita, lihamestareita ja toimittajia sekä osa innokkaita harrastajia, kuten entinen kansanedustaja ja me AKS:n edustajat.

Kilpailussa makkarat on tällä kertaa jaettu kolmeen eri sarjaan. Grillimakkarat ovat nimensä mukaisesti perinteisiä lihaisia ja vähemmän lihaisia grillimakkaroita. Erikoismakkaroissa on käytetty mukana jotain muuta lihaa kuin sikaa tai nautaa. Trendimakkaroissa ovat painopisteenä erikoiset mausteet tai muut ajankohtaiset erikoisuudet. Arvosteluperusteina ovat maku, ulkonäkö, rakenne, pakkaukset ja kaupallinen hyödynnettävyys. Hinta/laatu-tekijä jää siis tässä vertailussa huomiotta, joka taas on keskeinen tekijä AKS:n testeissä.

Arvosteltavia makkaroita on 25, jokaisessa sarjassa 8-9 makkaraa. Tällaisessa laajassa testauksessa on tärkeää pystyä pitämään makuhermonsa kirkkaina. Välissä tulee juoda riittävästi vettä eikä saa sortua syömään liikaa makkaraa, olipa se miten hyvää tahansa. Ongelman muodostavat tuliset makkarat, jotka turruttavat makuaistia. Jonkinlainen ongelma tässä kilpailussa on oikean makkaran sijoittaminen oikeaan sarjaan. Makkaran menestys saattaa riippua siitä, mihin sarjaan se on ilmoitettu. Sarjojen määrittelyhän on hieman tulkinnanvarainen.

4 tunnin maistelun jälkeen vatsa alkaa väistämättä täyttyä. Maistelun jälkeen kunta tarjoaa vielä lounaan. Lounaalla ei ole kauhea nälkä..

Markkinoilla on tietysti makkaroiden lisäksi tarjolla kaikkea mahdollista tavaraa, jäätelöä, olutta ynnä muuta tarpeellista, sekä makkararavintola ja makkaratanssit. Lähdemme paluumatkalle klo 16 aikaan. Paluumatkan välitankkauksella Keppanakellarissa RIP huuhtelee makkaranmaun kurkusta alas vahvalla oluella, itse joudun kuskina tyytymään alkoholittomaan. Takaisin stadissa olemme illalla voipuneina täyden ruokailupäivän jälkeen.

Ai niin – kuka voitti kisan? No paras makkara tietenkin.

Tämän kuun kommentaattori
arska
Ari Kärkönen,
AKS:n varsinaisia jäseniä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *