100-VUOTIAS TAMPERELAINEN NOUSI VOITTOON

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat pisteet sai nakkisarjan voittaja, tamperelaisen Yriö Wigren Oy:n valmistama Brunssinakki. Vuonna 1917 perustettu Yrjö Wigren Oy on Suomen vanhin jatkuvasti toiminnassa ollut lihanjalostusyritys.

 

”Mukava, erityinen maku, joka saa maistelemaan enemmänkin!”, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.

Kaikkiaan kuusi makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n XXVI vuosijuhlan yhteydessä 16. syyskuuta. Voittajamakkarat ovat saaneet korkeimmat pisteet omissa luokissaan.

Parhaatuudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2016 – 31.8.2017:

Sarja,
tuote ja valmistaja

yht.

Arvio

Raakamakkarat:

Chef
Wotkin’s Andalucian Chorizo/ Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

91

Lihaisa, hyvää
on, aluksi mausteet piilossa, mutta jäähtyessä ja jälkimaussa pääsevät hyvin
esille, voimakas pippuri ja paljon yrttejä, onnistunut mausteutus ja tasainen
jälkimaku.

nakkimakkarat:

Brunssinakki/

Yrjö Wigren Oy,
Tampere

93

Mehukas,
suutuntuma kiva, mukava erityinen maku, joka saa maistelemaan enemmänkin,
rasvaa juuri sopivasti, jotenkin epäterveellisen hyvä, mausteet
tasapainoiset, jälkimaku kruunaa makkaran, aivan muuta kuin cocktail -nakki,
muy bien, sehr gut!

lihamakkarat:

Savustamon Grillijuustowursti/ Ekenäs
Rökeri,

Tammisaari

92

Juustoa 6%,
sian- ja hevoslihaa, mukava rakenne, kiva ja monipuolinen mausteutus pysyy
esillä hyvälaatuisen juuston vaikutuksesta huolimatta, suutuntuma hyvä.

grillimakkarat:

Olivia Brazil/

Makuliha Oy,
Tammela

90

Hyvä alku,
melko mehukas, hyvä puruvastus, yrttejä ja lihaa, mukana jokin tosi hyvä
erittelemätön mauste, joka antaa viimeisen silauksen yrttiselle mausteelle,
hyvä vihreä pippuri tuntuu pitkässä jälkimaussa.

erikoismakkarat:

Nautachorizo/

Palviliha Oy,
Koria

92

Hyvä kuori,
mausteet tuntuvat pienenä poltteena koko maistelun ajan, chiliä sopivasti, mikä
antaa mukavan säväyksen makkaraan jakautuen tasaisesti ilman piikkejä, liha
todella hyvälaatuista jauhettuna oikeaan karkeuteen, tyypillisen
epätyypillinen makkara, joka antaa hyvän suutuntuman ja puruvastuksen, jälkimaku
kestää pitkään.

bratwurstit:

HK Maakarit®
Elsan Valkosipuliwursti/

HKScan Finland
Oy, Vantaa

92

Valkosipuli
tuntuu pohjalla selvästi, karkea pönäkkä rakenne, pippureita löytyy,
tasainen, pehmyt ja kantava maku, maukas jälkimaku, hyvät lähtöaineet,
onnistunut mausteutus.

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut
arviointi-istuntoihin jo 902 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2016 – 31.8.2017)
aikana pidetyissä 24 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 180 makkaraa,
joista 109 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.

Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä
makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön
sekä hinta/laatusuhteen kesken.

 

Tiedot löytyvät jo 4235 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet
kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset
uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.

 

AKS valitsee parhaat uutuusmakkarat nyt 18. kertaa.

Aiempia vuoden parhaita:

·
2016:
Valkosipuli-Yrttimakkara, Harjun Makkaratehdas,
Helsinki

·
2015:
All
Natural Bratwurst
, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari

·
2014:
Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo

·
2013:
Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas,
Helsinki

·
2012:
Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha
Oy/Helsingin Makkaratehdas

·
2011:
Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy

·
2010:
Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela

·
2009:
Kevätgrilleri, West Chark
Oy, Pohja

·
2008:
Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki

·
2007:
Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo

·
2006:
Marskin Sauva, Maajussin
Tilajaloste, Mikkeli

·
2005:
Palermo, Wurst Fennica, Espoo

·
2004:
Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo
Votkin Oy, Helsinki

·
2003:
Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää

·
2002:
Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste
Oy, Ylämylly (Liperi)

·
2001:
Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.

·
2000:
Chef
Wotkin’s
Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

 

Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä
toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta
Suomessa.

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden
aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii
kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut
makkaroita 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa
Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.

Lisätietoja:

AKS r.y.:
Puheenjohtaja Jyri Jämsä, puh. 050 427 4004, email: aks@makkara.info, http://www.makkara.info/