Torstaina 26. huhtikuuta kokoontui joukko makkaranystäviä juhlistamaan ’Maista maista makkaraa’-kirjan julkistamista.
Asiantuntijapaneeli MUHinoi ensin malliksi valitut makkarat – Poutun Ruisryynärin, HK:n Kabanossi Originalin ja Chef Wotkin’s Tsekkimakkaran, jonka jälkeen yleisökin pääsi harjoittamaan makkaran maistelua ja aistinvaraista arviointia.
Erilaisia ja -tyyppisiä makkaroita ei sinänsä voi asettaa paremmuusjärjestykseen – jokaiselle kiepille ja käyrälle löytyy oma käyttötarkoituksensa ja vannoutunut ystävänsä. Yhdelle maistuu peruslenkki sopivasti nokisena ja hiekalla höystettynä. Toinen valitsee mieluiten juustomakkaran trappistioluen ja konjakkisinapin kera. Makkaroita voi kuitenkin arvioida ja rakentaa sen perusteella oman makukarttansa omaksi ja ystävien iloksi.
Maista maista makkaraa opastaa, miten makkaraa arvioidaan MUH-menetelmän avulla. Siinä mausta (mausteet, rasvaisuus ja jälkimaku), ulkonäöstä sekä hinta- ja laatusuhteesta muodostuu arviointien vähemmän tieteellinen, mutta taatusti hauska perusta. Arvioitavia makkaroita voi kuvata esimerkiksi termeillä napsahtava, robusti, hötöinen tai tasapainoinen. Aloita näistä ja kehitä itse makkarakieltä eteenpäin!
Kirjassa kerrotaan myös makkaraharrastuksen ja -elinkeinon taustoista ja nykypäivästä Suomessa. Mukaan on lisäksi koottu nelisenkymmentä makkaraharrastajien oman lajikerhon, Akateemisen Kiuas-Seuran, makkara-arviota. Esiin pääsevät niin perinteiset lenkit, grillimakkarat ja nakit kuin erikoismakkarat, bratwurstit ja ryynimakkaratkin. Unohdettu ei ole myöskään makkaran uskollisia liittolaisia sinappia ja olutta. Ruoka-alan ammattilaiset ja vakavat harrastajat – mm. Sami Garam, Sikke Sumari ja Keith Armstrong – kertovat omat makkaramuistonsa ja parhaat niksinsä valmistaa maistuva makkara.
Maista maista makkaraa -kirjaa on saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista kautta maan! Katso lisätietoja AKS:n kirjaesittelystä ja Editan sivuilta.