Joulumakkaraa on taas tarjolla hyvinvarustelluissa kaupoissa, mutta kuuluuko makkara nykyään myös suomalaiseen joulupöytään?
Jouluperinteet syntyvät ihmisten tottumusten pohjalta, kuitenkaan kovin monessa suomalaisessa kodissa makkaraa ei näy joulupöydässä. Onko aihetta korottaa makkaran arvostusta kinkun ja graavatun kalan rinnalle? Makkara voisi sopia myös välipäivien ruokalajiksi kun pelkkä kuiva kinkku alkaa tympiä!
Minkälaisia makkaroita on sitten saatavissa? Suomalaiset joulumakkarat ovat usein miten lenkkityyppisiä joulukiekuroita. Yleensä niissä käytetään lähes pelkästään hienoksi jauhettua sianlihaa. Joulumakkarat ovat usein savustamattomia ja valmistettu keittämällä, mikä antaa niille luonteenomaisen vaalean värin.
Joulumakkaroiden luonteenomainen piirre ovat niiden mausteet: inkivääri, kardemumma, kaneli ja pomeranssinkuori. Juuri nämä mausteet kuuluvat joulunajan keittiön tuoksuihin. Siten ne löytyvät myös useimmista joulumakkaroista. Mausteet ovat se jokin, joka tekee makkarasta joulumakkaran. Joulumakkaroiden mausteutus voi vaihdella paljonkin makkaramestarin uskalluksen mukaan.
Akateeminen Kiuas-Seura on luonnehtinut tälläkin hetkellä saatavissa olevia joulumakkaroita seuraavin sanakääntein:
- Pajuniemen joulumakkara, Kuori sitkeähkö, makkaran rakenne tasainen, hyvä suutuntuma, mausteita on, myös yllättävää maksamakkaramaisuutta maussa, neilikkaa, salviaa, pippuria, timjamia? Kumimainen rakenne, jälkimaku viipyilevä, pippurinen muttei dominoivan.
- Wotkin’s joulumakkara, Sianlihaa, neilikka tuntuu ensin, joulunmakua, weiswurst-tyyppinen, helppo syötävyys, miellyttävän makuinen, pehmeä ja voimistuva jälkimaku, mieto sinappi sopii hyvin.
- Wigrenin Hansin joulumakkara, Sian- ja naudanlihaa,kivat runsaat ja tasapainoiset mausteet , hunajasinappi sopii makkaralle. Vaikka massa hienoksi jauhettu purutuntuma hyvä!
Yksi vastaus