Aasialainen makumaailma toi ykkössijan
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat yhteispisteet sai Nakki-Hannu Oy:n S-ryhmälle valmistama Herkku Grills Chili-Jam Artesaani-raakamakkara. Makujen arkkitehtinä on yhdessä Nakki-Hannu Oy:n kanssa toiminut huippukokki Tomi Björck.
”Laadukas raakamakkara chilin puraisulla”, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.
Korkeimmat pisteet omissa luokissaan saaneet 6 makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n 32. vuosijuhlan yhteydessä 16. syyskuuta 2023.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2022 – 31.8.2023:
Luokka ja tuote | Yht. | Arvio | |
RAAKAMAKKARAT
Herkku Grills Chili-Jam Artesaaniraakamakkara/ Nakki-Hannu Oy |
90 | Raakamakkaramainen, hyvä rakenne, pysyy kasassa, chiliä maltillisesti, hyvä kuori, puruvastus ja suutuntuma hyvä, hyvin maustettu, maku hyvin täyteläinen näin ohueksi. | |
RYYNIMAKKARAT
Pouttu Oh’rakas/ Pouttu Oy, Kannus |
83 | Karkean rouhea rakenne, suurimo etsi toistaan massassa, vähäjyväinen, poikkeava, suolaa runsaasti, puoliryynäri, ryynärien rakastajat eivät tästä vaikutu, kova puruvastus, cross-over -malli: menee maastossa kuin maastossa. | |
LIHAMAKKARAT
Hampurin Grilleri/ Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki |
84 | Mehukas makkara, hyvä rakenne, puruvastusta, rouhea leikkauspinta, syötävä kuori rapsakka, vähämausteinen, saa lipomaan huulia, tasapainoinen, sopii nuotiomakkaraksi, jälkimaku pitkä ja tasainen, lihaisia biittejä, sinappi sopii, ainekset hieman epätasaisesti jakautuneet, karkeat ja sileät kohdat erottuvia. | |
GRILLIMAKKARAT
Savuhovi Tuska Jalopeno-Cheddar Grillimakkara/ Savuhovi Oy, Kerava |
86 | Runsaasti chiliä, joka tuntuu alusta loppuun, rasvaa löytyy, hyvä kuori, chilisattumia, chili jakautunut epätasaisesti massassa, juusto löytyy mutta jää sivuraiteelle. | |
ERIKOISMAKKARAT
Palvilihan Nautamozzarella Hot-Dog Makkara/ Palviliha Oy, Koria |
88 | Rakenne agraarisen rouhea, tanakkaa tavaraa, ilmeisesti nautaa tai vastaavaa, pippuri osuu kitalakeen, mutta mausteet pikkasen epätasaiset, keinokuori hiukan himmentää makkaran kokonaisvaikutelmaa, parasta tässä makkarassa tukevat mausteet. | |
BRATWURSTIT
Pirkka Grillaa Bratwursti, Wursti Oy |
88 | Hyvä rakenne ja suutuntuma, maksamakkaramaisuus lievempänä kuin monissa muissa bratwursteissa, miellyttävän makuinen, pippuria jälkimaussa, määrä sopuisa, pitkä jälkimaku vie kielenkannat mukanaan. |
Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 1015 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2022 – 31.8.2023) aikana pidetyissä 21 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 115 makkaraa 10 eri maasta, joista 73 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken. Tiedot löytyvät 5050 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.
AKS valitsee parhaat uutuusmakkarat nyt 24. kertaa.
Aiempia vuoden parhaita:
- 2022: Kotimaista Chili-Cheddar Raakamakkara, Wursti Oy
- 2021: Pirkka Parhaat Tex-mex Grillimakkara, Makuliha Oy
- 2020: Grillimaisteri Kiełbasa, Wursti Oy
- 2019: Jalopätkä, Metsärannan Liha Oy
- 2018: HK Maakarit® Livornon Luigi, HKScan Finland Oy
- 2017: Brunssinakki, Yrjö Wigren Oy, Tampere
- 2016: Valkosipuli-Yrttimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
- 2015: All Natural Bratwurst, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari
- 2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo
- 2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
- 2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas
- 2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy
- 2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
- 2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
- 2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
- 2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
- 2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
- 2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
- 2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
- 2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
- 2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
- 2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
- 2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 35 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta.