MAKULIHALLE NELJÄS VOITTO KAUTTA AIKAIN
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat yhteispisteet sai Makuliha Oy:n valmistama Boomeri-grillimakkara. Makuliha on nyt kerännyt eniten voittoja vuodesta 2000 alkaneessa kisassa.
”Jalapenon isku ei osu liian alas, puruvastusta riittää, tosi hyvä jälkimaku”, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.
Korkeimmat pisteet omissa luokissaan saaneet 7 makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n 33. vuosijuhlan yhteydessä 21. syyskuuta 2024.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2023 – 31.8.2024:
Luokka | tuote | Yht. | Arvio | |
Grillimakkarat |
Makulihan Boomeri/ Makuliha Oy, Tammela | 95 | Lämmitys parantaa makua, pippurit tuntuu jo alusta alkaen, jalapenon isku ei osu liian alas, pehmeä chilin puraisu, hyvä kuori. puruvastusta riittää, tasapainoinen, mehukas, tosi hyvä jälkimaku. | |
Raakamakkarat | Herkku Premium Edition Joulumakkara/ Nakki-Hannu Oy | 94 | lihaa, miellyttävä kokemus, ohut kuori, jouluiset mausteet onnistuneet, mukava suutuntuma, mausteet jäävät suuhun viipyilemään, oikein hyvä makkara. | |
Lihamakkarat | Dulano Salsiccia Toscana/ Wursti Oy, Järvenpää | 92 | Mukavan karkea massa, hyvä rakenne, mehevä, todella laadukas työnnäyte, makukerroksia useita, yrtit erottuvat huminana taustalla, tasapainoinen mausteutus, lämmitys avaa makkaran maut. | |
Nakkimakkarat | Savo-Karjalan Cheddar Jalapeno Nakki/ Savo-Karjalan Liha Oy | 91 | Erityinen nakki, jalapeno maistuu, ei ole pelkkää chilin poltetta, tulee hyvä fiilis, juusto pidättelee varmasti pahimmat piikit maussa, rapea kuori ja puruvastus moitteettomat, jälkipoltto pitkä, värisokeuskaan haittaa jalapenon tunnistamisessa. | |
Erikoismakkarat | Chef Wotkin’s Marcelino Maustemakkara/ Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki | 88 | Rasvainen, paprika pyrkii esille ja värjää lautasen punaiseksi, chili aiheuttaa lievää mukavaa poltetta, tyydyttää kaikkia aisteja, vähäinen jäykkyys kuoressa ei aiheuta suurempia ongelmia, hyvin karkean rouhea massa, joka hyväilee poskia, mausteita laitettu juuri oikealla tavalla, sopien makkaran lihaisaan luonteeseen, massa myös mehevä, makkara ei todellakaan juutu kurkkuun. | |
Bratwurstit | Wigren Gourmet Bratwurst Grillimakkara/ Yrjö Wigren Oy, Tampere | 87 | Yrttejä tuntuu maussa ensimmäiseksi, maku valtaa suun, sopii varmasti monen lisukkeen viereen, massa kohtuu karkea, rakenne tuntuu suussa, kuori optimaalisen ohut ja maku tasapainoinen | |
Ryynimakkarat | Lapin Pororyynimakkara/ Lapin Liha Oy | 87 | 26% poronlihaa, maku yllättävän tasapainoinen, lihaa runsaasti epätyypillisesti ryynimakkaraksi, pippuria runsaasti, muttei liikaa, suolaakin paljon, mutta pysyy hyvin kasassa, ryynejä melko vähän ja epätasaisesti, jämäkkä tuttavuus. |
Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 1033 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2023 – 31.8.2024) aikana pidetyissä 18 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 107 makkaraa 9 eri maasta, joista 72 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken. Tiedot löytyvät 5157 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.
AKS valitsee parhaat uutuusmakkarat nyt 25. kertaa.
Aiempia vuoden parhaita:
2023: Herkku Grills Chili-Jam Artesaaniraakamakkara, Nakki-Hannu Oy
2022: Kotimaista Chili-Cheddar Raakamakkara, Wursti Oy
2021: Pirkka Parhaat Tex-mex Grillimakkara, Makuliha Oy
2020: Grillimaisteri Kiełbasa, Wursti Oy
2019: Jalopätkä, Metsärannan Liha Oy
2018: HK Maakarit® Livornon Luigi, HKScan Finland Oy
2017: Brunssinakki, Yrjö Wigren Oy, Tampere
2016: Valkosipuli-Yrttimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
2015: All Natural Bratwurst, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari
2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo
2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas
2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy
2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 35 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta.