Palkittuja makkaroita ympäri suomenmaan

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Kaikista arvioiduista makkaroista parhaaksi osoittautui Pietarsaarelaisen Snellmanin
Lihajalostuksen
valmistama All Natural Bratwurst,
”Maksamakkaramaisuutta löytyy perinteen mukaisesti, makkarassa lihat ovat menneet erittäin hyvään tarkoitukseen!”, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä. Kaikkiaan kuusi makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n XXIV vuosijuhlan yhteydessä 19. syyskuuta. Voittajamakkarat ovat saaneet korkeat pisteet sarjoissa, joissa on ollut yli 10 tuotetta maisteltavana.

Parhaat
uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2014-31.8.2015:

Tuote

Valmistaja

yht

Arvio

 

Sarja: Bratwurstit

All Natural
Bratwurst

Snellmanin                Lihanjalostus Oy,
Pietarsaari

93

Maksamakkaramaisuutta löytyy perinteen mukaisesti,
miellyttävä suutuntuma, yrttejä myös mukana maussa, makujen aatelia, mukava
karkea rakenne, lihat menneet erittäin hyvään tarkoitukseen!

Sarja: Grillimakkarat

Farmigrilli

Kilkkilän Farmi, Vuolenkoski

91

Hyvin lihaisa, hyvä
kuori, mausteet antavat lisää makua, liha antaa rakenteen, rasvaa tuntuu
olevan runsaanoloisesti, hyvä suutuntuma, todella pitkä jälkimaku.

Sarja: Nakkimakkarat

Olutnakki

Wursti Oy, Järvenpää

91

Kohtuu karkea massa
ohueksi nakiksi, hyvä kuori kyseisen tyyppiseen makkaraan, ohut makkara pitää
mausteet hyvin pinnassa, hienostuneen oloinen, aika maukas, poikkeava maku.

Sarja: Erikoismakkarat

Tomaatti-Mozzarella
Täyteläinen             Juustomakkara

Kivikylän                Kotipalvaamo,       Huittinen

90

Juustoa löytyy runsaasti, maku tiivistyy, aluksi
juusto pääosassa myöhemmin pippuri dominoi jota kuitenkin juusto pehmentää,
kypsennettävä huolella ettei juusto häviä

Sarja:
Lihamakkarat

Laukkagrilli

Liha-Iitti, Kausala

89

Mehukas kunnon tömäkkä
makkara, aito liha maistuu paljon, voisi hyvin sopia isompaan grilliin,
makujen tasapaino vallitsee vaikka liha onkin pääosassa, voimakas maku.

Sarja: Lenkkimakkarat

Mustaleimalenkki

Tapola Oy Lihajalostustehdas, Tampere

87

15% juustoa. rasvaa ja juustoa löytyy, juu juu
juustossa löytyy! Emmental tuntuu, uunimakkaramainen, mehevä, tavallisuudesta
poikkeava, kuin bratislavalaisen hotellin aamiaismakkara.

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut
arviointi-istuntoihin jo 1215 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2014-31.8.2015)
aikana pidetyissä 25 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 175  makkaraa,
joista 123 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.

Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta.
Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat
maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.

Kaiken kaikkiaan tiedot löytyvät jo 3895 makkarasta, joista 580 on maisteltu useamman
kuin yhden kerran. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista
kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset
uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.

AKS valitsee parhaat uutuusmakkarat nyt 16. kertaa.

Aiempia vuoden parhaita:

· 2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy

· 2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas

· 2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas

· 2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy

· 2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela

· 2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja

· 2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki

· 2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo

· 2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli

· 2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo

· 2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo VotkinOy, Helsinki

· 2003:Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää

· 2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajalosten Oy, Ylämylly (Liperi)

· 2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.

· 2000 :Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä
toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta
Suomessa.

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.

Lisätietoja:

AKS r.y.:
Puheenjohtaja Jyri Jämsä, puh. 050 558 7894, email:
aks@makkara.info, http://www.makkara.info/