Palkittuja makkaroita ympäri suomenmaan
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Kaikista arvioiduista makkaroista parhaaksi osoittautui Pietarsaarelaisen Snellmanin
Lihajalostuksen valmistama All Natural Bratwurst,
”Maksamakkaramaisuutta löytyy perinteen mukaisesti, makkarassa lihat ovat menneet erittäin hyvään tarkoitukseen!”, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä. Kaikkiaan kuusi makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n XXIV vuosijuhlan yhteydessä 19. syyskuuta. Voittajamakkarat ovat saaneet korkeat pisteet sarjoissa, joissa on ollut yli 10 tuotetta maisteltavana.
Parhaat
uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2014-31.8.2015:
Tuote |
Valmistaja |
yht |
Arvio |
|
|
|
|
|
|
Sarja: Bratwurstit |
|||||||||
All Natural |
Snellmanin Lihanjalostus Oy, |
93 |
Maksamakkaramaisuutta löytyy perinteen mukaisesti, |
||||||
Sarja: Grillimakkarat |
|||||||||
Farmigrilli |
Kilkkilän Farmi, Vuolenkoski |
91 |
Hyvin lihaisa, hyvä |
||||||
Sarja: Nakkimakkarat |
|||||||||
Olutnakki |
Wursti Oy, Järvenpää |
91 |
Kohtuu karkea massa |
||||||
Sarja: Erikoismakkarat |
|||||||||
Tomaatti-Mozzarella |
Kivikylän Kotipalvaamo, Huittinen |
90 |
Juustoa löytyy runsaasti, maku tiivistyy, aluksi |
||||||
Sarja: |
|||||||||
Laukkagrilli |
Liha-Iitti, Kausala |
89 |
Mehukas kunnon tömäkkä |
||||||
Sarja: Lenkkimakkarat |
|||||||||
Mustaleimalenkki |
Tapola Oy Lihajalostustehdas, Tampere |
87 |
15% juustoa. rasvaa ja juustoa löytyy, juu juu |
Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut
arviointi-istuntoihin jo 1215 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2014-31.8.2015)
aikana pidetyissä 25 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 175 makkaraa,
joista 123 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta.
Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat
maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.
Kaiken kaikkiaan tiedot löytyvät jo 3895 makkarasta, joista 580 on maisteltu useamman
kuin yhden kerran. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista
kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset
uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.
AKS valitsee parhaat uutuusmakkarat nyt 16. kertaa.
Aiempia vuoden parhaita:
· 2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy
· 2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas
· 2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas
· 2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy
· 2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
· 2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
· 2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
· 2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
· 2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
· 2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
· 2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo VotkinOy, Helsinki
· 2003:Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
· 2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajalosten Oy, Ylämylly (Liperi)
· 2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
· 2000 :Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä
toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta
Suomessa.
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.
Lisätietoja:
AKS r.y.:
Puheenjohtaja Jyri Jämsä, puh. 050 558 7894, email: aks@makkara.info, http://www.makkara.info/