WURSTILLE NELJÄNNEN KERRAN YKKÖSSIJA
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat yhteispisteet sai Wursti Oy:n S-ryhmälle valmistama Kotimaista Arkansas raakamakkara.
”Mukava hyvän tuoreen lihan maku, jollaisen voi löytää vain raakamakkarasta”, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.
Korkeimmat pisteet omissa luokissaan saaneet 5 makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n 34. vuosijuhlan yhteydessä 20. syyskuuta 2025.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2024 – 31.8.2025:
Luokka | tuote | Yht. | Arvio | |
RAAKAMAKKARAT | Kotimaista Arkansas Raakamakkara/
Wursti Oy, Järvenpää |
97 | Miellyttävä yrttisyys, kuori ohuen ohut, maku chilin vahvistama, tulisuutta mukana mutta säntillisesti, suutuntuma oikein mukava, mausteet paikallaan ja tasapainoiset, mukava hyvän tuoreen lihan maku, jollaisen voi löytää vain raakamakkarasta | |
ERIKOISMAKKARAT | Smokehouse Korean BBQ Kimchi Grillimakkara/ Veljekset Mattila Oy | 94 | Lihaa on, tasapainoinen, löytyy kaikenlaisia makuja, lihan, chilin poltetta, hiukan happamuutta, makeutta, puruvastus hyvä, erityistä mausteisuutta, monipuolinen makumaailma, chilin tuntua ja runsasta rasvaisuutta loppuun asti, jälkimakua vaikea huuhdella pois, jos tarpeenkaan. | |
GRILLIMAKKARAT | Maku Brewing Hellesin Hyvä Olutmakkara/ Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki | 91 | Mukava lihaisa karkea rakenne, puruvastusta riittää, yrttinen, mausteet tasapainoisesti esillä, mehukas, pippuri jää poskiin lepäämään, hyvin pitkä suuntäyteinen jälkimaku. | |
LIHAMAKKARAT | HMT Härkächorizo/
Helsingin Makkaratehdas/Tapola Oy, Tampere |
91 | Sesonkituote, tarjous kaksi vitosella, voimakkaat mausteet, lihaa on paljon, massa jopa liian tiukka, lihalähteenä varmasti nautaa, yrtit ja muut mausteet tasapainossa, puruvastusta 100%, jälkimaku huomattavan pitkä ja tasapainoinen. | |
NAKKIMAKKARAT | Naughty BRGR DOG NYC Cheese/
Perniön 1930 Oy |
90 | silkinohut mukava kuori, juustoa runsaasti, muttei liikaa, mukava suutuntuma, pehmeällä kädellä laitetut mausteet, tasapainoinen mausteutus, pehmeät pippurit, laadukkaat ainesosat, joista saatu aikaan pehmeän miellyttävä kokonaisuus, menisi muuhunkin kuin hotdogin väliin, kaikki jo mukana. |
Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 1092 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2024 – 31.8.2025) aikana pidetyissä 16 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 102 makkaraa 12 eri maasta, joista 62 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken. Tiedot löytyvät 5260 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.
AKS valitsee parhaat uutuusmakkarat nyt 26. kertaa.
Aiempia vuoden parhaita:
2024: Boomeri, Makuliha Oy
2023: Herkku Grills Chili-Jam Artesaaniraakamakkara, Nakki-Hannu Oy
2022: Kotimaista Chili-Cheddar Raakamakkara, Wursti Oy
2021: Pirkka Parhaat Tex-mex Grillimakkara, Makuliha Oy
2020: Grillimaisteri Kiełbasa, Wursti Oy
2019: Jalopätkä, Metsärannan Liha Oy
2018: HK Maakarit® Livornon Luigi, HKScan Finland Oy
2017: Brunssinakki, Yrjö Wigren Oy, Tampere
2016: Valkosipuli-Yrttimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
2015: All Natural Bratwurst, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari
2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo
2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas
2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy
2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 35 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta.