LIVORNON LUIGI LÖI KILPAILIJAT
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat pisteet sai raakamakkarasarjan voittaja, HKScan Finland Oy:n valmistama HK Maakarit® Livornon Luigi. HKScan on Suomen suurin lihanjalostusyritys.
”Reippaasti makuja! Kuori loistava, massa karkea, makua löytyy koko ajan ja jälkimaussakin, tosi hyvä!”, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.
Kaikkiaan kuusi makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n XXVII vuosijuhlan yhteydessä 22. syyskuuta. Voittajamakkarat ovat saaneet korkeimmat pisteet omissa luokissaan.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2017 – 31.8.2018:
Sarja, tuote ja valmistaja |
yht. |
Arvio |
HK Maakarit® Livornon Luigi Raakamakkara / HKScan Finland Oy, Vantaa |
95 |
Reippaasti makuja! Kuori loistava, massa karkea, raakamakkaramainen, makkarasta irtoaa heti makua, makua löytyy koko ajan ja jälkimaussakin, tosi hyvä. |
bratwurstit: Wigren Nysä Bratwursti / Yrjö Wigren Oy, Tampere |
94 |
Kuori pikkaisen hangoitteli, mutta syötävä, mehevä massa, maut ja mausteet bratwursteille ominaiset, sopivan robusti, hiukan ryynimäinen rakenne, muhkea suutuntuma, sattumiakin seassa, kannattaa antaa hiukan jäähtyä ennen nautintaa |
nakkimakkarat: Atria Rehti Chorizo Nakki / Atria Suomi Oy |
92 |
Lihaisa, suolaa löytyy, massan puruvastus suorastaan yllättää, paljon mausteita, chili tuntuu myös mutta pysyy hallinnassa, tasapainoinen mausteutus meheväntuntuisessa nakissa. |
grillimakkarat: Makulihan BBQ Amerikka Aito Amerikan Grillimakkara / Makuliha Oy, Tammela |
91 |
Wunderbar, maukas, täyteläinen, napakka, maku vivahtaa hiukan sitruunaan, mausteet aika hyvät, hyvä sekoitus, tasapainoinen maku, runsas jälkimaku jättää suuhun makujen sinfonian. |
lenkkimakkarat: Korian Palvilihan Palvarin Saunakieppi / Palviliha Oy, Koria |
90 |
Hyvä kuori, pippuria ja muutakin mukavaa makkarassa, tasapainoinen maultaan, karkea lenkki, kivat mausteet, mukana oikeaa silavan makua. |
erikoismakkarat: Palvimestarien Joulumakkara Kypsä Kausiherkku / Palvimestarit MM Oy, Huittinen |
91 |
Joulunmakua, selkeimmin paikkansa ottaa neilikka, vaikka varmasti maustepalettiin kuuluvat muutkin joulunajan mausteet, maku runsas mutta tasapainoinen, karkea rakenne, hyvä kuori. |
Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 927 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2017 – 31.8.2018) aikana pidetyissä 24 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 167 makkaraa, joista 107 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.
Tiedot löytyvät 4402 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset utuusmakkarat pyritään maistelemaan.
AKS valitsee parhaat uutuusmakkarat nyt 19. kertaa.
Aiempia vuoden parhaita:
· 2017:
Yrjö Wigren Oy, Tampere
· 2016:
Valkosipuli-Yrttimakkara, Harjun Makkaratehdas,Helsinki
· 2015:
AllNatural Bratwurst, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari
· 2014:
Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo
· 2013:
Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
· 2012:
Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas
· 2011:
Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy
· 2010:
Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
· 2009:
Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
· 2008:
Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
· 2007:
Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
· 2006:
Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
· 2005:
Palermo, Wurst Fennica, Espoo
· 2004:
Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
· 2003:
Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
· 2002:
Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
· 2001:
Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
· 2000:
Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 35 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.
Lisätietoja:
AKS r.y.:
Puheenjohtaja Jyri Jämsä, puh. 050 427 4004, email: aks@makkara.info, http://www.makkara.info/