MAKKAROIDEN MAUSTEUTUS ON TAITOLAJI
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Kaikista arvioiduista makkaroita parhaaksi osoittautui Perniön Lihan valmistama Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, ”suutuntuma on sopiva, ja makkaran maku erilaisine vivahteineen pitkään jatkuva”, kertoo AKS:n puheenjohtaja Jyri Jämsä. Kaikkiaan kuusi makkaraa eri sarjoissa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n vuosijuhlan yhteydessä 20 syyskuuta.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2013-31.8.2014:
Tuote |
Valmistaja |
yht |
Arvio |
|
|
|
|
|
Sarja: |
||||||||
Helsingin |
Perniön Liha Oy, |
94 p |
Makkaran värisävyt |
|||||
Sarja: |
||||||||
Bryggeriwursti (valmistettu |
Lihatukku Veijo Votkin Oy, |
94 p |
Yrttinen tuoksu, lihaisa maku, |
|||||
Sarja: |
||||||||
Hakalan Tukkijätkä |
Hakalan Lihajalosteet |
93 p |
Hyvän tuoksuinen, |
|||||
Sarja: |
||||||||
Wurstin Perunamakkara |
Wursti Oy, Järvenpää |
92 p |
Erittäin hyvä kuori, |
|||||
Sarja: |
||||||||
Suomisen Maalaisnakki |
Suomisen Lihaherkku Oy, |
92 p |
Lihaisa nakki, suolaisuus ei |
|||||
Sarja: |
||||||||
Harjun Sinappi |
Harjun makkaratehdas, Helsinki |
91 p |
Mehevä, lihaisa, sopivan |
Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 1163 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2013-31.8.2014) aikana pidetyissä 24 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 164 makkaraa, joista 126 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Kaiken kaikkiaan tiedot löytyvät jo 3724 makkarasta, joista 570 on maisteltu useamman kuin yhden kerran. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.
AKSvalitsee parhaan uutuusmakkaran nyt 15. kertaa.
Aiempia voittajia:
-
2013:
Harjun Savuinen Mustapippurimakkara,
Harjun Makkaratehdas -
2012:
Rööperin Chiligrilli,
Persiön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas -
2011:
Grillwurst Yrtti-Bratwurst,
Saarioinen Oy -
2010:
Hunajainen Vuohenjuustomakkara,
Makuliha Oy, Tammela -
2009:
Kevätgrilleri,
West Chark Oy, Pohja -
2008:
Wilhelm Raakamakkara,
Atria Oyj, Seinäjoki -
2007:
Bratwursti,
Pajuniemi Oy, Sipoo -
2006:
Marskin Sauva,
Maajussin Tilajaloste, Mikkeli -
2005:
Palermo,
Wurst Fennica, Espoo -
2004:
Chef Wotkin’s Bierwurst,
Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki -
2003:
Juustowursti,
Wursti Oy, Järvenpää -
2002:
Karelian Hirvibalkan,
Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi) -
2001:
Hirvisalami,
Makuliha Ky, Tammela. -
2000:
Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri,
Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.