MAKKAROIDEN MAUSTEUTUS ON TAITOLAJI

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Kaikista arvioiduista makkaroita parhaaksi osoittautui Perniön Lihan valmistama Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, ”suutuntuma on sopiva, ja makkaran maku erilaisine vivahteineen pitkään jatkuva”, kertoo AKS:n puheenjohtaja Jyri  Jämsä. Kaikkiaan kuusi makkaraa eri sarjoissa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n vuosijuhlan yhteydessä 20 syyskuuta.

Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2013-31.8.2014:

Tuote

Valmistaja

yht

Arvio

 

 

 

 

 

Sarja:
Lihamakkarat

Helsingin
Makkaratehtaan LammasMerguez

Perniön Liha Oy,
Salo

94 p

Makkaran värisävyt
tummia, kuori pitää sisällön hyvin sisässään,
lihaisa, mehukas makkara, jotain chiliä, useita pippureita,
suutuntuma sopiva, jatkuva maku erilaisine vivahteineen, paljon
erilaisia makuja, mausteutus onnistunut.

Sarja:
Bratwurstit

Bryggeriwursti

(valmistettu
Panimoravintola Bryggeri Helsingille)

Lihatukku Veijo Votkin Oy,
Helsinki

94 p

Yrttinen tuoksu, lihaisa maku,
hyvä kuori, pippuriakin löytyy, todella maukkaan
makuinen, runsas valkopippuri sopii makkaraan, suuntäyttävä
pitkä jälkimaku.

Sarja:
Grillimakkarat

Hakalan Tukkijätkä
Grillimakkara

Hakalan Lihajalosteet
Oy

93 p

Hyvän tuoksuinen,
hyväntuntuinen suussa, kuori mukavan ohut, napsahtava, lihaa
löytyy, hyvänmakuinen, tasapainoinen makumaailma
makkarassa, mehevä.

Sarja:
Erikoismakkarat

Wurstin Perunamakkara

Wursti Oy, Järvenpää

92 p

Erittäin hyvä kuori,
tuoksuu lupaavalta, perunaa mukana, syötävyys hyvä,
parhaimmillaan koko ateria, paljon valkopippuria laitettu sopii
tällaiseen makkaraan, makkaran makuja ei tarvitse odotella
pitkään, varmasti hyvä grillattavaksikin, kiva
sopuisa jälkimaku.

Sarja:
Nakkimakkkarat

Suomisen Maalaisnakki

Suomisen Lihaherkku Oy,
Rauma

92 p

Lihaisa nakki, suolaisuus ei
häiritse, mausteet tulevat etsille timmisti, mausteita
tarpeeksi, lihaisa napakka suutuntuma hyvä, kuori oivallinen
ja makkaramassa sopivan rouhea, tasapainoinen maultaan, nakkia
menisi useampikin suupala, mehevänoloinen ohueksi nakiksi,
onnistunut massa.

Sarja:
Raakamakkarat

Harjun Sinappi
Bratwurst

Harjun makkaratehdas, Helsinki

91 p

Mehevä, lihaisa, sopivan
karkean maalaismakkaramainen rakenteeltaan, maut tasapainossa,
yrtit maistuvat mukavasti, läskiä sopivasti, tätä
makkaraa muistelee sitten kaihoisasti kihdin runtelemana
vanhainkodissa, erittäin hyvä gourmet makkara!

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on  kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 1163 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2013-31.8.2014) aikana pidetyissä 24 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 164 makkaraa, joista 126 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.

Kaiken kaikkiaan tiedot löytyvät jo 3724 makkarasta, joista 570 on maisteltu useamman kuin yhden kerran. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.

Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.

AKSvalitsee parhaan uutuusmakkaran nyt 15. kertaa.

Aiempia voittajia:

Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *