HARJUN RAAKAMAKKARA VUODEN PARAS
Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsi tänä vuonna taas parhaat makkarat makkaratyypeittäin. Kaikista arvioiduista makkaroita parhaaksi arvioitiin Harjun makkaratehtaan valmistama Savuinen Mustapippurimakkara, ”loistavan tasapainoinen makkara”, kertoo puheenjohtaja Jyri Jämsä. Kaikkiaan 6 makkaraa eri sarjoissa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n vuosijuhlan yhteydessä 21. syyskuuta.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2012-31.8.2013:
Tuote |
Valmistaja |
yht |
Arvio |
|
|
|
|
Sarja: Raakamakkarat |
|||||||
Harjun Savuinen Mustapippurimakkara |
Harjun makkaratehdas, Helsinki |
94 p |
Todella mehukas makkara, rouheinen rakenne, sopivan rasvainen, herkullinen, suussa sulavan hyvää, pippuria jälkimaussa, makkara hävisi lautaselta kameran suljinta nopeammin, kuva jäi ottamatta! |
||||
Sarja: Grillimakkarat |
|||||||
Chef Wotkin’s Cheddar Juustogrilleri |
Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki |
94 p |
5% cheddarjuustoa, mehukkaannäköinen, hyvä kuori, lämpimänä juusto hiukan dominoi, mausteet pyörivät poskissa, maut vahvistuvat makkaran jäähtyessä, massa karkea, lopussa myös chilin puraisua, juusto jättää hyvän jälkimaun |
||||
Sarja: Bratwurstit |
|||||||
Savumajan Possubratwursti |
Savumaja K. Nevalainen, Hirvensalmi |
91 p |
Jouluisen mausteutuksen tuntua, yllättävän maukas ja muheva seos, poikkeaa tavanomaisesta edukseen, pippuria ja yrttejä näkyy, massa mukava suussa, puruvastus hyvä, rakenne sopivan tiukka ja karkea. |
||||
Sarja: B-makkarat |
|||||||
Palvimestarien Grillihevonen |
Palvimestarit MM Oy, Huittinen |
90 p |
käytetty järjestyksessä sian- ja hevosenlihaa, tuo mieleen jotkut rasvan kyllästämät suolapalat, pieni suolainen välipala, tekee erilaisten virvokkeiden ystäväksi, maultaan ja mausteiltaan hyvä, ainakin kangesinappi-testin läpäisee kirkkaasti, tasoittava rasvaisuuden tuntu, |
||||
Sarja: Nakkimakkarat |
|||||||
Kivikylän Juustonakki |
Kivikylän kotipalvaamo, Huittinen |
91 p |
Tiukka kuori, huolimatta määrästä ei purskahtele liinalle, on myös valkosipulia, juusto pitää ilmeisen runsaat mausteet kurissa, pippuria tuntuu jälkimaussa vaikka juusto dominoi makuja aluksi. |
||||
Sarja: Erikoismakkarat |
|||||||
Maalahden Luomu Marskin-wursti |
Savuhovi Oy, Kerava |
89 p |
Tuoksu hyvin erityinen, suussa tuntuu rasvaa ja silavaa, pekonia, löytyy hyvä ohut kuori, täyteläiset mausteet pysyvät aisoissa rasvan alla, suussa tuntuu paljon erilaisia makuja, makkara maistuu huonotapaisen ja syntisen hyvältä, mikä sopiikin kiirastorstain raameihin. |
Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 ja on kokoontunut yli 1100 kertaa arviointi-istuntoihin. Tämän maistelukauden aikana pidetyissä 25 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 156 makkaraa, joista 104 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Kaiken kaikkiaan tiedot löytyvät jo 3559 makkarasta, joista 562 on maisteltu useamman kuin yhden kerran. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuudet pyritään maistelemaan.
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.
AKS valitsee parhaan uutuusmakkaran nyt 14. kertaa.
Aiempia voittajia:
- 2012: Rööperin Chiligrilli, Persiön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas
- 2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy
- 2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
- 2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
- 2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
- 2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
- 2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
- 2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
- 2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
- 2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
- 2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
- 2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
- 2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.
Lisätietoja:
AKS r.y.: Puheenjohtaja Jyri Jämsä, puh. 050 558 7894, email: aks@makkara.info, http://www.makkara.info/