AKS VALITSI ENSIMMÄISTÄ KERTAA PARHAAT TYYPEITTÄIN
Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) valitsi tänä vuonna ensi kertaa parhaat makkarat makkatyypeittäin. ”Emme enää vertaa ryynimakkaraa bratwurstiin, vaan nostamme esiin erityyppisiä loistavia makkaroita”, kertoo puheenjohtaja Jyri Jämsä. Kaikista arvioiduista makkaroita parhaat pisteet sai Perniön Liha Oy:n valmistama Rööperin Chiligrilli, jossa ”juusto tasapainottaa chilin poltteen suuhun sopivaksi.” Kaikkiaan 8 valmistajaa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n vuosijuhlan yhteydessä 22.syyskuuta.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2011-31.8.2012:
Tuote | Valmistaja | yht | Arvio | ||||
Sarja: Grillimakkarat | |||||||
Helsingin Makkaratehtaan Rööperin Chiligrilli | Perniön Liha Oy, Salo | 94 | mukana mukava chili! Juusto pehmentää chilin vaikutetta mukavasti suuhun sopivaksi, massa ei liian tiukka, chili myös jälkimaussa miellyttävä, lievä makeus sopii juuri tällaiseen makkaraan. | ||||
Sarja: Bratwurstit | |||||||
Nuerenburg Bratwurst | Ab A. Kastén Oy, Espoo | 92 | Lihaisa brade, oikein miellyttävä suutuntuma, rakenne sopivan tiukka, yrttejä ja mausteita tasapainoisesti, esimerkillinen bratwursti, mallisuoritus,
helppo syötävyys, makkara kosteuttaa suun |
||||
Sarja: Ryynimakkarat | |||||||
Puolukkainen Hirviryynimakkara | Makuliha Oy, Tammela | 91 | Hirvi 9%, makkara aika jämäkkä ryynimakkaraksi, pysyy kasassa, napakka puraista, onnistunut hyvin mausteutus, pippuria mukavasti, tummanvärinen, rapsakka makkara | ||||
Sarja: Lenkkimakkarat | |||||||
Ohut Palvattu Maalaislenkki | Atria Oyj, Nurmo | 86 | Savun tuntua ja makua, keinosavua? Lihaa on, rustiikki karkea jauhatus massassa, vähän rasvanmakua, suuntäyteinen hyvä maku, mukava jälkimaku. | ||||
Sarja: Nakkimakkarat | |||||||
Chorizo-nakki | Wursti Oy, Järvenpää | 93 | Chilin lempeä tulisuus lämmittää poskia voimakkaasti, voima tulee esiin BBQ-tyyppisesti, rasvapitoisuus balanssissa, hyvä puruvastus, tasapainoinen ja pirteä esitys. | ||||
Sarja: Lihamakkarat | |||||||
Juhlagrilleri | West Chark Oy, Pohja | 92 | Juustoa ja kaikenlaisia paprikatuotteita, makkaran iloinen väri, erikoinen suomalaisella makukartalla, mehevä sopivan rasvainen makkara, massa timmi, antaa kelpo puruvastuksen, hyvä maku suussa loppuun asti | ||||
Sarja: Raakamakkarat | |||||||
Bierwurst | Yrjö Wigren Oy, Tampere | 93 | possu maistuu, tuoksuu tuoreelta, mausteutus BBQ-luonteinen, massassa sattumia, maku tasaisen hyvä, todella suuntäyteinen | ||||
Sarja: Erikoismakkarat | |||||||
Hirviryynäri | Karelian Lihajaloste, Ylämylly | 91 | Ryynejä, kooltaan suuria, veretön ryynimakkara, makeampi sinappi sopii yhteen, parhaiten maustettu ryynäri, ryynäriksi tukeva jälkimaku |
Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 ja on kokoontunut yli tuhat kertaa arviointi-istuntoihin. Tämän maistelukauden aikana arvioitiin kaiken kaikkiaan 158 makkaraa, joista 112 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Kaiken kaikkiaan tiedot löytyvät jo 3402 makkarasta, joista 550 on maisteltu useamman kuin yhden kerran. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuudet pyritään maistelemaan
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.
AKS valitsee parhaan uutuusmakkaran nyt 13. kertaa.
Aiempia voittajia:
- 2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy
- 2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
- 2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
- 2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
- 2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
- 2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
- 2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
- 2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
- 2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
- 2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
- 2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
- 2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut 3244 makkaraa 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.