HARJUN MAKKARATEHDAS NIUKASTI VOITTOON
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaaksi osoittautui helsinkiläisen Harjun Makkaratehtaan valmistama Valkosipuli-yrttimakkara.
– Useamman makkaran saatua samat pisteet vertailimme seuraavaksi makupisteitä, jolloin yhden pisteen erolla löytyi voittaja!, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.
Kaikkiaan kuusi makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n XXV vuosijuhlan yhteydessä 17. syyskuuta. Voittajamakkarat ovat saaneet korkeimmat pisteet omissa luokissaan.
Lisäksi palkitaan muhevimmista makkaroistaan AKS:n maisteluhistorian ajalta West Chark Raaseporin kaupungista.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2015 – 31.8.2016:
Sarja, tuote ja valmistaja | yht. | Arvio |
RAAKAMAKKARAT:
Harjun Valkosipuli-yrttimakkara / Harjun Makkaratehdas, Helsinki |
94 | Tuoksu mukava ja monipuolinen, mausteita löytyy, valkosipulia ja jonkinmoista chiliä, kuori hyvä, vahva chili tuntuu, karkea rakenne, voimakas mausteisuus mene kuitenkaan yli, sillä suu tottuu nopeasti! |
RYYNIMAKKARAT:
Wurstin Koblasnik Rasputin Mustanakki 250g / Wursti Oy, Järvenpää |
94 | Kuori tukee makkaraa, tumma ulkoasu, ajaa asiansa mainiosti, huolimatta runsaista ryyneistä pysyy kasassa mainiosti, maukas ohueksi ryynäriksi, merkillisen mehukas, loistava kokonaisuus. |
GRILLIMAKKARAT:
Reinin Chili Grillimakkara / Reinin Liha Oy, Helsinki |
94 | Varsin mukava, suolakin ja chilikin tuntuu, mausteutus sopiva, poltto myös, maukas, mehevä, lihaisa, chiliä juuri sopivasti, mausteet tasapainossa. |
NAKKIMAKKARAT:
Poutun Prinssibratwursti / Pouttu Oy, Kannus |
90 | Makua paljon, massa ja kuori toimivat hyvin, sopiva rasva, sopiva mausteisuus, pippuria tuntuu, onnistunut kokonaisuus. |
BRATWURSTIT:
HK Maakarit® Nürnbergin Günther / HKScan FinlandOy, Vantaa |
90 | Muistuttaa nürnbergiläistä, rasvaisen tuntuinen, maku hyvin yrttinen, kuori kiva, mukava massa, maku suorastaan kukkainen, jälkimaussa yrtit vahvistuu, hyvää vaikka jäähtyneenäkin tuntuu hiukan liian rasvaiselta. |
LENKKIMAKKARAT:
Atria Leppäsavu Lenkki / Atria Suomi Oy. Seinäjoki |
84 | Hyvä kuori, lihaisa, lenkki napsuu kuin nakki kunnon kypsennyksen jälkeen, rakenne hyvä, sopisi hyvin hiillokselle kypsennettäväksi, savunmakua makkarassa jo valmiiltaan, jälkimaussa tulee esille myös pippuri. |
Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 1270 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2015 – 31.8.2016) aikana pidetyissä 27 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 175 makkaraa, joista 136 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.
Kaiken kaikkiaan tiedot löytyvät jo 4065 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.
AKS valitsee parhaat uutuusmakkarat nyt 17. kertaa.
Aiempia vuoden parhaita:
- 2015: All Natural Bratwurst, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari
- 2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo
- 2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
- 2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas
- 2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy
- 2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
- 2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
- 2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
- 2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
- 2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
- 2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
- 2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
- 2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
- 2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
- 2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
- 2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.