HARJUN MAKKARATEHDAS NIUKASTI VOITTOON

AKS 25 vuotta

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaaksi osoittautui helsinkiläisen Harjun Makkaratehtaan valmistama Valkosipuli-yrttimakkara.

 

– Useamman makkaran saatua samat pisteet vertailimme seuraavaksi makupisteitä, jolloin yhden pisteen erolla löytyi voittaja!, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.

Kaikkiaan kuusi makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n XXV vuosijuhlan yhteydessä 17. syyskuuta. Voittajamakkarat ovat saaneet korkeimmat pisteet omissa luokissaan.

 

Lisäksi palkitaan muhevimmista makkaroistaan AKS:n maisteluhistorian ajalta West Chark Raaseporin kaupungista.

Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2015 – 31.8.2016:

 

Sarja, tuote ja valmistaja yht. Arvio
RAAKAMAKKARAT: 

Harjun Valkosipuli-yrttimakkara / Harjun Makkaratehdas, Helsinki

94 Tuoksu mukava ja monipuolinen, mausteita löytyy, valkosipulia ja jonkinmoista chiliä, kuori hyvä, vahva chili tuntuu, karkea rakenne, voimakas mausteisuus mene kuitenkaan yli, sillä suu tottuu nopeasti!
RYYNIMAKKARAT

Wurstin Koblasnik Rasputin Mustanakki 250g / Wursti Oy, Järvenpää

94 Kuori tukee makkaraa, tumma ulkoasu, ajaa asiansa mainiosti, huolimatta runsaista ryyneistä pysyy kasassa mainiosti, maukas ohueksi ryynäriksi, merkillisen mehukas, loistava kokonaisuus.
GRILLIMAKKARAT

Reinin Chili Grillimakkara / Reinin Liha Oy, Helsinki

94 Varsin mukava, suolakin ja chilikin tuntuu, mausteutus sopiva, poltto myös, maukas, mehevä, lihaisa, chiliä juuri sopivasti, mausteet tasapainossa.
NAKKIMAKKARAT

Poutun Prinssibratwursti / Pouttu Oy, Kannus

90 Makua paljon, massa ja kuori toimivat hyvin, sopiva rasva, sopiva mausteisuus, pippuria tuntuu, onnistunut kokonaisuus.
BRATWURSTIT

HK Maakarit® Nürnbergin Günther / HKScan FinlandOy, Vantaa

90 Muistuttaa nürnbergiläistä, rasvaisen tuntuinen, maku hyvin yrttinen, kuori kiva, mukava massa, maku suorastaan kukkainen, jälkimaussa yrtit vahvistuu, hyvää vaikka jäähtyneenäkin tuntuu hiukan liian rasvaiselta.
LENKKIMAKKARAT

Atria Leppäsavu Lenkki / Atria Suomi Oy. Seinäjoki

84 Hyvä kuori, lihaisa, lenkki napsuu kuin nakki kunnon kypsennyksen jälkeen, rakenne hyvä, sopisi hyvin hiillokselle kypsennettäväksi, savunmakua makkarassa jo valmiiltaan, jälkimaussa tulee esille myös pippuri.

 

 

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 1270 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2015 – 31.8.2016) aikana pidetyissä 27 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 175 makkaraa, joista 136 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.

Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.

 

Kaiken kaikkiaan tiedot löytyvät jo 4065 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.

 

AKS valitsee parhaat uutuusmakkarat nyt 17. kertaa.

 

 

Aiempia vuoden parhaita:

 

 

Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.

 

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. on vuonna 1991 perustettu rekisteröity yhdistys. Sen tarkoituksena on makkaroiden aistinvaraisen arvioinnin edistäminen. AKS on täysin riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta. Toimintansa aikana AKS on maistellut ja arvioinut makkaroita 34 eri maasta. Arvioinnit ovat jokaisen kiinnostuneen haettavissa Makkaraportaalista, josta löytyy myös muuta makkaratietoutta sekä keskustelupalsta.